Yleiset etikettiohjeet

Saavu juhliin ajoissa paikalle; myöhästyminen on erittäin epäkohteliasta. Vuosijuhlille voi osallistua, joko yksin tai avecin kanssa. Käyttäydy sekä seuralaistasi että muita juhlavieraita kohtaan kohteliaasti ja huomaavaisesti. 

Omat istumapaikat löytää pöytäkartasta, johon on määritelty missä pöydässä ja millä paikalla kukakin istuu. Avecit istuvat vastapäätä toisiaan. Istua ei sovi heti, vaan vasta kun kaikki pöytäseurueesta ovat paikalla.  On kohteliasta esittäytyä vieressä ja vastapäätä istuville vieraille.

Juhlan aikana on monenlaista ohjelmaa, jota vieraiden tulisi kunnioittaa olemalla esimerkiksi keskustelematta puheen tai muun ohjelman aikana. Ohjelman aikana ei tulisi myöskään syödä tai juoda. Veden juominen esimerkiksi pitkän puheen aikana on yleensä ok, mikäli jano yllättää, mutta turhaa juomista tulisi välttää. Myöskään vessassa ei tulisi rampata vaan odottaa vessataukoja, joita pidetään säännöllisin väliajoin. Mikäli kuitenkin hätä yltyy liian pahaksi, tulisi vessaan poistua mahdollisimman huomaamattomasti ja palata paikalleen turhaa huomiota herättämättä.

Syömiseen ja juomiseen liittyvät etikettiohjeet

Kun saapuu omalle paikalleen, odottaa pöydässä usein valmiina snapsi. Snapsi juodaan vasta kun seremonimestari ilmaisee, että on sen aika. Tarjoilijat tarjoilevat pöytiin myös viiniä ja mahdollisesti muita virvokkeita, joita voi nauttia vapaasti ruuan kanssa sekä silloin kun eri ohjelmanumeroiden välissä on taukoa. Blankon tulevien vuosijuhlien iltajuhlassa tulee lisäksi olemaan baari, josta voi ostaa itse lisäjuomaa, mikäli haluaa juoda enemmänkin kuin mitä pöytiin tarjoillaan, mutta liian paljon ei missään nimessä kannata juoda.

Nauttiessa snapsia ja skoolatessa on hyvä muistaa muutama sitseiltäkin monille tuttu seikka. Malja kohotetaan ensin vastapuolella istuvan oikealla puolella olevalle henkilölle, sitten vastapuolen istujan vasemmalla puolella olevalle henkilölle, ja lopuksi vastapuolella istuvalle. Kohottaessa maljaa, on kohteliasta katsoa toisiaan silmiin.

Ruokailun aikana pöytiin tarjoillaan useita eri ruokalajeja. Aina kun ruoka tarjoillaan, olisi kohteliasta odottaa, että koko pöytäseurueelle on tarjoiltu ruoka ja aloittaa syöminen vasta sitten. Pöytiin on on voitu kattaa valmiiksi kaikkien ruokalajien ruokailuvälineet. Aloita syöminen uloimmilla ruokailuvälineillä ja noudata kohteliaita ruokailutapoja. Haarukka kuuluu vasempaan käteen ja veitsi oikeaan.

Laulut

Pöydistä löydät jonkinlaisen vihkosen johon on koottu lauluja, joita juhlan aikana voi laulaa. Kaikille yhteiset laulut aloitetaan seremoniamestarin toimesta, mutta pöytäkunnittain voitte aloittaa myös yhdessä pöytäkunnan kesken lauluja muutaman ihmisen yhteisestä sopimuksesta. Laulun voitte valita vihkosesta, jotta kaikki voivat lukea sanat. Mikäli kuulet viereisessä pöydässä laulettavan, ei sinun tarvitse liittyä mukaan, ellette sovi oman pöytäkuntasi kanssa, että liitytte mukaan lauluun. Vuosijuhlissa ei ole sopivaa järjestää mitään kilpahuutolauluja muiden pöytäkuntien kesken. Seremoniamestarille voi kohteliaasti esittää yhteiseksi laulettavaksi jotain laulua.

Pukeutuminen

Vuosijuhlapukeutumisen etiketin perustan muodostaa pukukoodi ”frakki tai tumma puku”. Pukukoodin mukaisesti tilaisuuteen voi pukeutua siten, frakkiin, tummaan pukuun, juhlavasta materiaalista valmistettuun iltapukuun tai täyspitkään juhlapukuun. Lisäksi päällystakki kannattaa valita juhlan tyylin mukaan.

Väriltään tumma puku on yksivärinen musta, tummansininen tai tummanharmaa. Puku voi olla yksi- tai kaksirivinen. Paidan tulee olla valkoinen ja kalvosinnappeja voi halutessaan käyttää. Solmion tai solmukkeen tulee olla tyyliltään hillitty. Frakin kanssa käytetään aina valkoista solmuketta ja taskuliinaa. Kenkien tulee olla juhlavat ja asuun sopivat.

Iltapuvun tai täyspitkän juhlapuvun tulee olla juhlavaa materiaalia ja arvokkaaseen tilaisuuteen sopiva. Puvun yksityiskohdat ja asusteet ovat vapaasti valittavissa eleganssi huomioiden. Asukokonaisuutta voikin halutessaan täydentää esimerkiksi tavanomaista näyttävämmillä koruilla, huiveilla tai pitkillä, kyynärpäät ylittävillä hansikkailla. Kenkien tulee olla juhlavat ja asuun sopivat. Juhlalaukku on asuun sopiva ja pieni. Pöydässä istuessa juhlalaukku lasketaan syliin, ei pöydälle.

Juhlapuvun kanssa käytettävät nauhat ja akateemiset kunniamerkit

Vieraat voivat käyttää juhlapukunsa kanssa ainejärjestöjen, osakuntien, kattokiltojen ja/tai ylioppilaskuntien nauhoja sekä akateemisia kunniamerkkejä. Kunniamerkkejä käytetään merkin myöntäneen organisaation ohjeistuksen mukaan (esim. OYY:n ohjeistus). Frakkiin tai tummaan pukuun pukeutuvat pitävät nauhaa niin, että ne laskeutuvat oikealta olkapäältä alas vasemmalle puolelle. Frakin kanssa nauhat tulevat liivin ja paidan väliin. Tumman puvun kanssa nauhat kannetaan solmion päällä ja takin alla. Iltapukuun tai juhlapukuun pukeutuvat perinteisesti taittelevat pukuunsa ruusukkeen nauhoista. Ruusukkeet kiinnitetään vasemman rinnan päälle. Halutessaan nauhat voidaan kiinnittää myös niin, että ne laskeutuvat vasemmalta olkapäältä oikealle.

Blankon kiltanauhan värit ovat pinkki, valkoinen ja sininen. Blankon kiltanauhaa kannetaan niin, että painavampi väri (sininen) on alaspäin. Ruusukkeessa painavampi väri on alaspäin, ja keskinauhassa vartalon keskipisteeseen päin.

Mikäli käytetään useampaa (maksimissaan kolmea) nauhaa, niitä pidetään arvokkuusjärjestyksessä. Ylimpänä on siis esimerkiksi oman ylioppilaskunnan nauha (OYY), sitten kattokillan nauha (OLuT), ja alimpana ainejärjestön nauha (Blanko).

Blankon kiltanauhaa voi ostaa kiltahuoneelta torstaisin klo 13-14 välisenä aikana. Nauhaa voit ostaa myös muina aikoina mikäli joku hallituksen edustaja sattuu paikalla olemaan. Maksu tapahtuu käteisellä, pankkikortilla tai mobilepaylla ja hintaa on huimat 2 euroa / 60cm. Nauha on kaikille blankolaisille tarkoitettu ylpeydenosoitus kiltaamme kohtaan! Halutessasi OLuT:in nauhaa voit ostaa kiltakommuunilta ja OYY:n nauhaa OYY:n toimistolta.

Nauhan taitteluohjeet ruusukkeeksi löytyvät esimerkiksi täältä: https://www.ayy.fi/fi/aallon-opiskelijoiden-kayttamia-tunnuksia/nain-teet-kuntanauhasta-ruusukkeen tai Youtubesta löytyy ohjeita ruusukkeen taitteluun.

HUOM! Taitteluohjeen ruusuketta pidetään poikkeuksellisesti oikealla rinnalla, mutta kuten aiemmin mainittu, meidän nauhojamme pidetään vasemmalla rinnalla.